Grunddej

Grunddej

Jeg har lavet en opskrift på denne grunddej, som er den jeg altid selv tager udgangspunkt i. 

Jeg elsker brød. Især brød der smager af meget og med en sprød krumme. Jeg har i flere år prøvet mig frem og synes egentlig, at jeg efterhånden er kommet frem til et ret godt resultat – et brød med masser af lufthuller, masser af smag, en sprød krumme og stadig blødt og saftigt indeni.

Denne grunddej egner sig til alle mel-typer. Det er en smagssag, eller hvad man er til. Personligt vil jeg helst lave en fuldkornsdej, som mætter bedre. Jeg er blevet rigtig glad for Ølandshvede og fuldkorns-Ølandshvedemel. Men jeg bruger samme mængdeforhold hvis jeg for eksempel bager med grahamsmel. 

Hvad kræver det

Mit brød kræver en røremaskine. Jeg synes ikke jeg kan få min dej smidig og glat nok uden. Den koldhævede deje er super nem og skal bare stå på køl natten over. Har man god tid inden brødet skal bages, kan man med fordel hælde dejen ud på køkkenbordet og lade den efterhæve ved stuetemperatur i ½-1 time.

Tip: Sæt altid en bageplade i ovnen og lad den blive varm, mens du varmer ovnen op. Dejen skal nemlig hældes ud på den varme bageplade (så den får et varme-chok) og så ind i en meget varm ovn.

Det vigtigste ved denne dej er æltningen på røremaskinen. Du skal blive ved, det kan godt tage 20 minutter. Se på dejen, mærk på den før du vurderer om den har æltet nok. Du skal kunne hive i den uden at den går i stykker.

OBS! Vigtigt at du vejer salt af meget nøje, det er altafgørende for smagen i brødet at saltmængden er rigtig!

Faldgruber ved et vellykket brød

  • Mål vandmængden af
  • Vej saltmængden af
  • Mel tilsættes lidt ad gangen, prøv dig frem
  • Hæve i køleskabet i minimum 12 timer
  • Efterhæve ved stuetemperatur i minimum ½-1 time
  • Varmechok med en varm bageplade og varm ovn
  • Skru ned for varmen efter 5 min
  • ALTID løft brødet over på en bagerist når brødet tages ud af ovnen

Se også mine andre opskrifter på brød og boller:

Ølandshvedebrød

Grahamsboller

Fuldkornsboller med gulerod og havregryn

Grunddej

28 januar, 2020
: Easy

Af:

Ingredienser
  • 6 dl koldt vand
  • 10 gram gær
  • 10 gram salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. honning
  • Ca. 5 dl fuldkornshvedemel
  • Ca. 5 dl hvedemel
Fremgangsmåde
  • Step 1 Du skal bruge lige dele hvedemel og fuldkornsmel
  • Step 2 Kom vand og gær i en røremaskine og opløs gæren
  • Step 3 Tilsæt en smule af ølandshvedemelet og rør
  • Step 4 Når det er opløst tilsætter du olie, honning, salt
  • Step 5 Tilsæt ølandshvedemel samt fuldkornsmelet
  • Step 6 Skru op for røremaskinen og lad den ælte dejen længe Gerne 15-20 min. Dejen skal være glat og elastisk
  • Step 7 Den må altså ikke knække når du trækker i den
  • Step 8 Gør den det, skal den æltes i længere tid
  • Step 9 Dejkrogen skal ”tegne streger” i dejen
  • Step 10 Gør den ikke det, så tilsæt en anelse mere mel
  • Step 11 Luftigheden i brødet afhænger af æltningen!
  • Step 12 Du kan nærmest ikke ælte for meget til dette brød
  • Step 13 Kom dejen i en skål smurt med en anelse olie
  • Step 14 Stil dejen til hævning i køleskabet i minimum 12 timer

 



3 thoughts on “Grunddej”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *