Opskrift på de lækreste æltefrie koldhævede boller med ærtemel.
Ærtemel
Ærtemel er helt perfekt i bagværk, jeg bruger ærtemel af danske Ingrid ærter (du kan sagtens bruge kikærtemel, hvis du ikke kan finde ærtemel). Ærtemel er rigt på proteiner og kostfibre. Faktisk er der hele 19 gram protein og 27 gram kostfibre pr. 100 g ærtemel*. Du kan derfor optimere dit bagværk ved at tilsætte ærtemel til dejen.
Disse æltefrie koldhævede boller med ærtemel læner sig meget op af mine andre opskrifter på boller som både er koldhævede og æltefrie. De er så utrolig nemme at lave. Dejen røres sammen på 5 minutter og så står den til hævning i køleskabet til dagen efter.
Afbagning
Fidusen til de bedste boller er (ud over dejen) helt klart afbagningen. Det er virkelig vigtigt at sætte bollerne ind i en helt varm ovn, gerne på et bagestål, pizzasten eller lignende. Derudover gør kogende vand noget helt fantastisk, det får nemlig bollerne til at hæve op og blive lette og luftige. Jeg bruger ca. ½ L. kogende vand, som jeg hælder i en bradepande samtidig med at jeg sætter bollerne i ovnen.
Jeg elsker koldhævet bagværk, og når jeg bager boller, lader jeg altid dejen stå i køleskabet til koldhævning natten over. Der er mange fordele ved koldhævning, når dejen koldhæver udvikler den for eksempel en masse smag, og dejen bliver mere smidig og nemmere at arbejde med.
Step 2Kom koldt vand i en skål eller et dejfad og tilsæt gær
Step 3Rør gæren ud
Step 4Kom hvedemelet i og rør det sammen med gær vandet
Step 5Tilsæt nu salt, olie, honning, ærtemel og hvedeklid
Step 6Rør det sammen med en ske
Step 7Kom husholdningsfilm eller et klæde hen over dejfadet
Step 8Stil dejen i køleskabet til hævning i minimum 12 timer
Step 9(gerne natten over)
Step 10Dag 2:
Step 11Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en time
Step 12Hæld dejen ud på køkkenbordet, evt. på en bagemåtte
Step 13(Hvis du har tid, så lad dejen ligge en time)
Step 14Tænd ovnen på 250 grader varmluft
Step 15Kom bagestål på en bageplade og lad det varme op inde i ovnen**
Step 16Brug to spiseskeer eller en dejskraber og tag lidt dej af gangen og form til boller
Step 17Læg dem på bagepapir, der kan lige være 12 stk. på et stykke
Step 18Drys bollerne med hvedemel
Step 19Kog ½ L. vand i en elkedel
Step 20Sæt en tom bageplade nederst i ovnen
Step 21Sæt bollerne på bagepapiret ind på bagestålet – eller på badeplade i ovnen
Step 22Hæld samtidig kogende vand i den nederste bageplade,
Step 23(på denne måde skaber du damp og bollerne hæver flot op)
Step 24Skru ovnen op på 280 grader varmluft
Step 25Bag bollerne i 5 minutter og skru herefter ned
Step 26til 220 grader varmluft og bag gerefter bollerne i ca. 15 minutter
Step 27(kan svinge fra ovn til ovn)
Step 28når bollerne tages ud af ovnen, lægges de direkte på en rist.
Step 29**OBS: Hvis du ikke har et bagestål, så lad bagepladen blive helt varm inde i ovnen. Når ovnen er varm flyttes bagepapir med bollerne på over på den varme bageplade.
Denne opskrift på æltefrie fuldkornsboller med birkes er super nem. Jeg bager bollerne på et bagestål. Et nyfundet bageredskab, som jeg ikke vidste jeg manglede. Det er simpelthen genialt. Bagning med bagestål Et bagestål er en stålplade som varmes op inde i ovnen og som […]
Disse skønne æltefrie ølandsboller smager helt vidunderligt. Ølandsmel er mit yndlingsmel at bage med, det har en god smag og brød og boller hæver flot op. Jeg bruger altid fuldkorns ølandshvedemel sammen med almindelig hvedemel, det er en god kombination. I denne opskrift bruger jeg […]
Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at give dig den mest relevante oplevelse ved, at huske dine præferencer og gentagne besøg. Ved at klikke på "accepter", samtykker du til brugen af alle cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
1 thoughts on “Æltefrie koldhævede boller med ærtemel”