Æltefrie koldhævede boller med ærtemel

Æltefrie koldhævede boller med ærtemel

Opskrift på de lækreste æltefrie koldhævede boller med ærtemel.

Ærtemel

Ærtemel er helt perfekt i bagværk, jeg bruger ærtemel af danske Ingrid ærter (du kan sagtens bruge kikærtemel, hvis du ikke kan finde ærtemel). Ærtemel er rigt på proteiner og kostfibre. Faktisk er der hele 19 gram protein og 27 gram kostfibre pr. 100 g ærtemel*. Du kan derfor optimere dit bagværk ved at tilsætte ærtemel til dejen.

Disse æltefrie koldhævede boller med ærtemel læner sig meget op af mine andre opskrifter på boller som både er koldhævede og æltefrie. De er så utrolig nemme at lave. Dejen røres sammen på 5 minutter og så står den til hævning i køleskabet til dagen efter.

Afbagning 

Fidusen til de bedste boller er (ud over dejen) helt klart afbagningen. Det er virkelig vigtigt at sætte bollerne ind i en helt varm ovn, gerne på et bagestål, pizzasten eller lignende. Derudover gør kogende vand noget helt fantastisk, det får nemlig bollerne til at hæve op og blive lette og luftige. Jeg bruger ca. ½ L. kogende vand, som jeg hælder i en bradepande samtidig med at jeg sætter bollerne i ovnen.

Jeg elsker koldhævet bagværk, og når jeg bager boller, lader jeg altid dejen stå i køleskabet til koldhævning natten over. Der er mange fordele ved koldhævning, når dejen koldhæver udvikler den for eksempel en masse smag, og dejen bliver mere smidig og nemmere at arbejde med.   

Kilde: https://puredansk.dk/products/dansk-oekologisk-aertemel

Æltefrie koldhævede boller med ærtemel

22 februar, 2024
: 12 stk.
: 5 min

Af:

Ingredienser
  • 500 g koldt vand
  • 10 g gær
  • 400 g hvedemel
  • 100 g ærtemel (kikærtemel kan også bruges)
  • 1 dl hvedeklid
  • 12 g groft salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. honning
Fremgangsmåde
  • Step 1 Dag 1:
  • Step 2 Kom koldt vand i en skål eller et dejfad og tilsæt gær
  • Step 3 Rør gæren ud
  • Step 4 Kom hvedemelet i og rør det sammen med gær vandet
  • Step 5 Tilsæt nu salt, olie, honning, ærtemel og hvedeklid
  • Step 6 Rør det sammen med en ske
  • Step 7 Kom husholdningsfilm eller et klæde hen over dejfadet
  • Step 8 Stil dejen i køleskabet til hævning i minimum 12 timer
  • Step 9 (gerne natten over)
  • Step 10 Dag 2:
  • Step 11 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en time
  • Step 12 Hæld dejen ud på køkkenbordet, evt. på en bagemåtte
  • Step 13 (Hvis du har tid, så lad dejen ligge en time)
  • Step 14 Tænd ovnen på 250 grader varmluft
  • Step 15 Kom bagestål på en bageplade og lad det varme op inde i ovnen**
  • Step 16 Brug to spiseskeer eller en dejskraber og tag lidt dej af gangen og form til boller
  • Step 17 Læg dem på bagepapir, der kan lige være 12 stk. på et stykke
  • Step 18 Drys bollerne med hvedemel
  • Step 19 Kog ½ L. vand i en elkedel
  • Step 20 Sæt en tom bageplade nederst i ovnen
  • Step 21 Sæt bollerne på bagepapiret ind på bagestålet – eller på badeplade i ovnen
  • Step 22 Hæld samtidig kogende vand i den nederste bageplade,
  • Step 23 (på denne måde skaber du damp og bollerne hæver flot op)
  • Step 24 Skru ovnen op på 280 grader varmluft
  • Step 25 Bag bollerne i 5 minutter og skru herefter ned
  • Step 26 til 220 grader varmluft og bag gerefter bollerne i ca. 15 minutter
  • Step 27 (kan svinge fra ovn til ovn)
  • Step 28 når bollerne tages ud af ovnen, lægges de direkte på en rist.
  • Step 29 **OBS: Hvis du ikke har et bagestål, så lad bagepladen blive helt varm inde i ovnen. Når ovnen er varm flyttes bagepapir med bollerne på over på den varme bageplade.


Relaterede Indlæg

Æltefrie fuldkornsboller med birkes

Æltefrie fuldkornsboller med birkes

Denne opskrift på æltefrie fuldkornsboller med birkes er super nem. Jeg bager bollerne på et bagestål. Et nyfundet bageredskab, som jeg ikke vidste jeg manglede. Det er simpelthen genialt. Bagning med bagestål Et bagestål er en stålplade som varmes op inde i ovnen og som […]

Æltefrie ølandsboller

Æltefrie ølandsboller

Disse skønne æltefrie ølandsboller smager helt vidunderligt. Ølandsmel er mit yndlingsmel at bage med, det har en god smag og brød og boller hæver flot op. Jeg bruger altid fuldkorns ølandshvedemel sammen med almindelig hvedemel, det er en god kombination. I denne opskrift bruger jeg […]



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *