Denne opskrift på æltefrie fuldkornsboller med birkes er super nem. Jeg bager bollerne på et bagestål. Et nyfundet bageredskab, som jeg ikke vidste jeg manglede. Det er simpelthen genialt.
Bagning med bagestål
Et bagestål er en stålplade som varmes op inde i ovnen og som du bager bollerne på (i stedet for en bradepande). Stålet gør noget helt særligt for varmen i ovnen og har stor indvirkning på afbagningen af bollerne. Min erfaring med bagestål er, at boller og brød hæver endnu mere op (sammen med det kogende vand) og så bliver bagetiden reduceret en smule. Det giver god mening at bruge et bagestål til koldhævede boller, som ikke indeholder særlig meget gær. I disse æltefrie fuldkornsboller med birkes og solsikkekerner, er der blot 10 gram gær og alligevel er de hævet flot op under bagningen.
Har du ikke et bagestål, kan du selvfølgelig sagtens bage gode boller alligevel, bagestålet giver bare et ekstra pift. Jeg har masser af opskrifter på boller som ikke afbages på et bagestål, se blot her:
Æltefrie og koldhævede boller med havregryn
Selvom jeg elsker at røre en dej på min røremaskine, så må jeg indrømme, at æltefrie boller er dem jeg tyr til oftest i øjeblikket. Det er så nemt at røre dejen sammen. Det tager vitterligt kun 5 minutter og så skal dejen bare hæve i køleskabet natten over.
Dejen til disse æltefrie fuldkornsboller med birkes er virkelig nem at arbejde med, men det er vigtigt at du lader den få stuetemperatur inden du former bollerne. Jeg bruger oftest en dejskraber til at skære i dejen med, på denne måde former de nærmest sig selv.
Det vigtigste ved afbagningen er, at din ovn og bagestål er helt varm. Og glem endelig ikke det kogende vand i en bageplade nederst i ovnen, det skaber damp og får dine boller til at hæve endnu flottere op. Husk altid at sætte bollerne direkte på en rist når de tages ud af ovnen, ellers bliver de fugtige i bunden.
Æltefrie fuldkornsboller med birkes og solsikkekerner
Ingredienser
Fremgangsmåde
1 thoughts on “Æltefrie fuldkornsboller med birkes”