Æltefrie fuldkornsboller med birkes

Æltefrie fuldkornsboller med birkes

Denne opskrift på æltefrie fuldkornsboller med birkes er super nem. Jeg bager bollerne på et bagestål. Et nyfundet bageredskab, som jeg ikke vidste jeg manglede. Det er simpelthen genialt.

Bagning med bagestål

Et bagestål er en stålplade som varmes op inde i ovnen og som du bager bollerne på (i stedet for en bradepande). Stålet gør noget helt særligt for varmen i ovnen og har stor indvirkning på afbagningen af bollerne. Min erfaring med bagestål er, at boller og brød hæver endnu mere op (sammen med det kogende vand) og så bliver bagetiden reduceret en smule. Det giver god mening at bruge et bagestål til koldhævede boller, som ikke indeholder særlig meget gær. I disse æltefrie fuldkornsboller med birkes og solsikkekerner, er der blot 10 gram gær og alligevel er de hævet flot op under bagningen. 

Har du ikke et bagestål, kan du selvfølgelig sagtens bage gode boller alligevel, bagestålet giver bare et ekstra pift. Jeg har masser af opskrifter på boller som ikke afbages på et bagestål, se blot her:

Ølandsboller med hvedekerner

Æltefrie og koldhævede boller med havregryn

Grahamsboller

Selvom jeg elsker at røre en dej på min røremaskine, så må jeg indrømme, at æltefrie boller er dem jeg tyr til oftest i øjeblikket. Det er så nemt at røre dejen sammen. Det tager vitterligt kun 5 minutter og så skal dejen bare hæve i køleskabet natten over.

Dejen til disse æltefrie fuldkornsboller med birkes er virkelig nem at arbejde med, men det er vigtigt at du lader den få stuetemperatur inden du former bollerne. Jeg bruger oftest en dejskraber til at skære i dejen med, på denne måde former de nærmest sig selv.

Det vigtigste ved afbagningen er, at din ovn og bagestål er helt varm. Og glem endelig ikke det kogende vand i en bageplade nederst i ovnen, det skaber damp og får dine boller til at hæve endnu flottere op. Husk altid at sætte bollerne direkte på en rist når de tages ud af ovnen, ellers bliver de fugtige i bunden.

Æltefrie fuldkornsboller med birkes og solsikkekerner

11 august, 2023
: 12 stk.
: 5 min

Af:

Ingredienser
  • 500 g kold vand
  • 10 g gær
  • 1 spsk. honning eller sukker
  • 1 spsk. olivenolie
  • 10 g salt
  • 300 g hvedemel
  • 200 g fuldkornsmel (jeg bruger ofte fuldkorns ølandshvedemel eller grahamsmel)
  • 1 dl hvedeklid
  • 50 solsikkekerner
  • 2 spsk. blå birkes
  • Topping:
  • Solsikkekerner
  • Blå birkes
Fremgangsmåde
  • Step 1 Dag 1:
  • Step 2 Kom koldt vand i en skål eller et dejfad og tilsæt gær
  • Step 3 Rør gæren ud
  • Step 4 Kom hvedemelet i og rør det godt sammen med gær-vandet
  • Step 5 Tilsæt nu salt, olie, honning/sukker, frø, fuldkornsmel og hvedeklid
  • Step 6 Rør det godt sammen med en ske
  • Step 7 Kom husholdningsfilm eller et klæde hen over dejfadet
  • Step 8 Stil dejen i køleskabet til koldhævning i minimum 12 timer
  • Step 9 (gerne natten over).
  • Step 10 Dag 2:
  • Step 11 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en halv times tid
  • Step 12 (Eller mere hvis du har tiden)
  • Step 13 Jeg hælder dejen ud af skålen
  • Step 14 Tænd ovnen på 280 grader varmluft og sæt bagestål på en bageplade
  • Step 15 Brug en dejskraber eller to skeer og tag lidt dej af gangen og form til boller
  • Step 16 Læg dem på bagepapir, der kan lige være 12 stk. på en plade
  • Step 17 Kog ½ L. vand i en elkedel
  • Step 18 Sæt en tom bageplade nederst i ovnen
  • Step 19 Brug spaden og kom bagepapiret med bollerne på ind midt i ovnen
  • Step 20 Hæld samtidig kogende vand i den nederste bageplade
  • Step 21 (på denne måde skaber du damp og bollerne hæver flot op)
  • Step 22 Bag bollerne i 3 minutter og skru herefter ned
  • Step 23 til 180 grader varmluft og bag bollerne i ca. 15-17 minutter (kan svinge fra ovn til ovn)
  • Step 24 når bollerne tages ud af ovnen, lægges de direkte på en rist.


Relaterede Indlæg

Æltefrie koldhævede boller med ærtemel

Æltefrie koldhævede boller med ærtemel

Opskrift på de lækreste æltefrie koldhævede boller med ærtemel. Ærtemel Ærtemel er helt perfekt i bagværk, jeg bruger ærtemel af danske Ingrid ærter (du kan sagtens bruge kikærtemel, hvis du ikke kan finde ærtemel). Ærtemel er rigt på proteiner og kostfibre. Faktisk er der hele […]

Æltefrie ølandsboller

Æltefrie ølandsboller

Disse skønne æltefrie ølandsboller smager helt vidunderligt. Ølandsmel er mit yndlingsmel at bage med, det har en god smag og brød og boller hæver flot op. Jeg bruger altid fuldkorns ølandshvedemel sammen med almindelig hvedemel, det er en god kombination. I denne opskrift bruger jeg […]



1 thoughts on “Æltefrie fuldkornsboller med birkes”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *