Æltefrie og koldhævede boller med havregryn

Æltefrie og koldhævede boller med havregryn

Min opskrift på æltefrie og koldhævede boller med havregryn er virkelig skøn. Havregrynene tilfører masser af kostfibre til dejen og sammen med hvedeklid er disse bløde og luftige boller rige på fuldkorn – og de mætter helt fantastisk godt. Jeg har altid havregryn på lager og de er virkelig gode at bruge i brød eller boller.

Æltefrie boller er geniale når man gerne vil have hjemmebag, men ikke har så meget tid. Det tager ikke mere end 5 minutter at røre dejen sammen, så skal den blot stå og hæve i køleskabet natten over.

Jeg har i den grad fundet ud af hvor stor forskel det gør på mine boller, hvordan jeg afbager dem. Det er super vigtigt, at varme ovnen godt op, gerne på over 250 grader, så den er HELT varm inden bollerne sættes ind. Hvis du, som jeg, har en helt almindelig ovn som ikke har indbygget damp, så sørg for at brug tricket (læs opskriften) med at hælde kogende vand i en bradepande samtidig med at bollerne sættes ind. Det giver damp og bollerne hæver flot op.

Derudover har jeg for nylig opdaget bagestålet (et stål som fungerer som en pizzasten og som forkorter bagetiden og som får boller, brød og andet bagværk til at hæve endnu flottere op), dette er ikke en reklame, blot en kærlig anbefaling. Alternativt kan du varme en bageplade op i ovnen, så den er helt varm når du kommer bollerne på.

Se også mine andre opskrifter på nemme og gode boller her 

Æltefrie fuldkornsboller

Ølandsboller med hvedekerner

Æltefrie og koldhævede boller med havregryn

27 november, 2022
: 12 stk.

Af:

Ingredienser
  • 500g koldt vand
  • 10 g gær
  • 300 g hvedemel
  • 200 g finvalsede havregryn
  • ½ dl hvedeklid
  • 1 spsk. olivenolie
  • 10 g salt
  • 1 tsk. honning
Fremgangsmåde
  • Step 1 Dag 1:
  • Step 2 Kom koldt vand i en skål eller et dejfad og tilsæt gær
  • Step 3 Rør gæren ud
  • Step 4 Kom hvedemelet i og rør det godt sammen med gær-vandet
  • Step 5 Tilsæt nu salt, olie, honning, havregryn og hvedeklid
  • Step 6 Rør det godt sammen med en ske
  • Step 7 Kom husholdningsfilm eller et klæde hen over dejfadet
  • Step 8 Stil dejen i køleskabet til koldhævning i minimum 12 timer
  • Step 9 (gerne natten over)
  • Step 10 Dag 2:
  • Step 11 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en halv times tid
  • Step 12 (Eller mere hvis du har tiden)
  • Step 13 Tænd ovnen på 250 grader varmluft
  • Step 14 Beklæd en bageplade med bagepapir
  • Step 15 Brug to spiseskeer og tag lidt dej af gangen og form til boller
  • Step 16 Læg dem på bagepladen, der kan lige være 12 stk. på en plade*
  • Step 17 Drys lidt hvedemel over bollerne
  • Step 18 Kog ½ L. vand i en elkedel
  • Step 19 Sæt en tom bageplade nederst i ovnen
  • Step 20 Kom bagepladen med bollerne på ind midt i ovnen
  • Step 21 Hæld samtidig kogende vand i den nederste bageplade
  • Step 22 (på denne måde skaber du damp og bollerne hæver flot op)
  • Step 23 Skru ovnen op på 280 grader varmluft
  • Step 24 Bag bollerne i 3 minutter og skru herefter ned
  • Step 25 til 180 grader varmluft og bag bollerne i ca. 20 minutter (kan svinge fra ovn til ovn)
  • Step 26 når bollerne tages ud af ovnen, lægges de direkte på en rist.
  • Step 27 *Har du et bagestål eller en pizzasten, så gør følgende:
  • Step 28 Sæt bagestålet ind i ovnen når du tænder den
  • Step 29 Brug spaden der hører til og før bollerne på bagepapiret over på bagestålet
  • Step 30 Brug nu samme fremgangsmåde, med at hælde vand i bradepanden nederst i ovnen
  • Step 31 Hold øje med bollerne, de skal muligvis have lidt kortere tid i ovnen.

 



1 thoughts on “Æltefrie og koldhævede boller med havregryn”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *