Ølandsboller med hvedekerner

Ølandsboller med hvedekerner

Disse koldhævede fuldkorns ølandsboller med hvedekerner er så lækre. De er bløde med god skorpe og dejlig luftige.

Når jeg bruger kerner, i dette tilfælde knækkede hvedekerner, så er det min erfaring, at dejen skal være lidt mere våd end ellers. Kernerne suger en del væske til sig mens den koldhæver.

Øl giver smag

Jeg bruger en smule øl i denne dej. Det giver en helt fantastisk smag – meget a la surdej. Jeg elsker surdej, men i øjeblikket har jeg ikke nogen, jeg dræbte den sidste…! Jeg er simpelthen ikke god nok til at fodre den og vedligeholde den. Det er mit næste mål, at holde en surdej i live 🙂

Nå, men tilbage til øllen. Den giver både farve og smag til dejen. Jeg ved godt det er lidt meget at åbne en hel øl for at bruge ½ dl, men man kan jo også lave en dobbelt portion (eller mere), eller også drikke resten 🙂 Det skal prøves! Jeg kan varmt anbefale det.

Uanset om jeg bager ølandsboller med hvedekerner eller andet brød bruger jeg samme grundteknik i forhold til ælte og hvordan jeg bager det i ovnen.

En meget vigtig ting er, at veje salt af på en køkkenvægt. Det skriver jeg om i alle mine opskrifter, men det er altså også virkelig vigtigt for smagen. Så vend dig til ikke at tilsætte salt på slump når du laver dej til brød eller boller…

Æltning på en røremaskine er så simpelt. Dengang jeg fik min røremaskine æltede jeg min dej alt for lidt, både ved for lav hastighed og i for kort tid. Dejen skal virkelig gennemæltes indtil den er helt glat og elastisk. Når du kan hive i din dej uden at den knækker, så er den perfekt.

Jeg bruger altid husholdningsfilm til at komme over skålen når dejen skal koldhæve, det holder på fugten.

Når dejen har hævet et døgns tid, minimum 12 timer, så skal den gerne være hævet til ca. dobbelt størrelse og der skal gerne være masser af luftbobler. Det er luftboblerne der giver de flotte og lækre lufthuller i bollerne. 

Et godt tip til selve bagningen er, at komme bollerne eller brødet på en varm bageplade og i en varm ovn, det gør at bollerne/brødet hæver rigtig flot op inde i ovnen.

Se mine andre opskrifter på brød/boller nedenfor:

Grahamsboller

Ølandshvedebrød

Ølandsboller med hvedekerner

23 maj, 2020
: 12 stk.

Af:

Ingredienser
 • 5 dl koldt vand
 • 10 g gær
 • 1 spsk. honning
 • 1 spsk. olivenolie
 • 10 g salt
 • 0,5 dl øl
 • 4,5 dl hvedemel
 • 4,5 dl fuldkornsølandshvedemel
 • 0,5 dl knækkede hvedekerner
Fremgangsmåde
 • Step 1 Dag 1:
 • Step 2 Kom gær og vand i skålen og start din røremaskine
 • Step 3 Når gæren er opløst tilsættes halvdelen af melet
 • Step 4 Ælt indtil alt melet er blandet godt udi vandet
 • Step 5 Tilsæt honning, olie, salt, øl, kernerne og resten af melet
 • Step 6 Ælt lidt og sæt nu røremaskinen på maksimum hastighed
 • Step 7 Dejen skal æltes indtil den er glat og har samlet sig
 • Step 8 (ca. 15 min)
 • Step 9 Lad enten dejen blive i den skål eller hæld over i en mindre. Kom husholdningsfilm henover og stil dejen på køl til næste dag
 • Step 10 Dag 2:
 • Step 11 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en halv time i skålen ved stuetemperatur
 • Step 12 Hæld dejen ud på køkkenbordet
 • Step 13 (evt. brug en silikone måtte)
 • Step 14 Tænd ovnen på 200 grader varmluft
 • Step 15 (lad bagepladen blive i ovnen)
 • Step 16 Lad dejen ligge en halv times tid på køkkenbordet
 • Step 17 Brug en dejskraber (kom lidt olie på) og fold dejen ind over sig selv
 • Step 18 Gør dette nogle gange
 • Step 19 Tag bagepladen ud af ovnen
 • Step 20 Brug dejskraberen til at skære stykker af dejen og kom lidt olie i den anden hånd
 • Step 21 Form til boller og kom dem på den varme bageplade med bagepapir
 • Step 22 Drys med mel eller kerner
 • Step 23 Bag bollerne midt i ovnen
 • Step 24 I ca. 20 min. på 200 grader varmluft
 • Step 25 Tag bollerne ud, læg dem over på en rist når de køler af.

 


Relaterede Indlæg

Grahamsboller

Grahamsboller

Disse koldt-hævede grahamsboller er utrolig nemme at lave og så er de rigtig gode at fryse ned 🙂 Jeg er stor fan af at lave brød og boller som jeg kan fryse ned i mindre portioner. Det er så rart vi lige kan tage et […]

Fuldkornsnudler med oksekød og broccoli

Fuldkornsnudler med oksekød og broccoli

Disse fuldkornsnudler med oksekød og broccoli er en virkelig nem og sund hverdagsret. Retten er dejlig mild i smagen og derfor meget børnevenlig. Der er sød chilisauce i, men da det kun er meget lidt, giver det blot god smag til retten, som hverken er […]2 thoughts on “Ølandsboller med hvedekerner”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *