Disse koldhævede fuldkorns ølandsboller med hvedekerner er så lækre. De er bløde med god skorpe og dejlig luftige.
Når jeg bruger kerner, i dette tilfælde knækkede hvedekerner, så er det min erfaring, at dejen skal være lidt mere våd end ellers. Kernerne suger en del væske til sig mens den koldhæver.
Øl giver smag
Jeg bruger en smule øl i denne dej. Det giver en helt fantastisk smag – meget a la surdej. Jeg elsker surdej, men i øjeblikket har jeg ikke nogen, jeg dræbte den sidste…! Jeg er simpelthen ikke god nok til at fodre den og vedligeholde den. Det er mit næste mål, at holde en surdej i live 🙂
Nå, men tilbage til øllen. Den giver både farve og smag til dejen. Jeg ved godt det er lidt meget at åbne en hel øl for at bruge ½ dl, men man kan jo også lave en dobbelt portion (eller mere), eller også drikke resten 🙂 Det skal prøves! Jeg kan varmt anbefale det.
MEN, du kan sagtens bage bollerne uden ØL! Det er blot en anbefaling.
Uanset om jeg bager ølandsboller med hvedekerner eller andet brød bruger jeg samme grundteknik i forhold til ælte og hvordan jeg bager det i ovnen.
En meget vigtig ting er, at veje salt af på en køkkenvægt. Det skriver jeg om i alle mine opskrifter, men det er altså også virkelig vigtigt for smagen. Så vend dig til ikke at tilsætte salt på slump når du laver dej til brød eller boller…
Æltning på en røremaskine er så simpelt. Dengang jeg fik min røremaskine æltede jeg min dej alt for lidt, både ved for lav hastighed og i for kort tid. Dejen skal virkelig gennemæltes indtil den er helt glat og elastisk. Når du kan hive i din dej uden at den knækker, så er den perfekt.
Jeg bruger altid husholdningsfilm til at komme over skålen når dejen skal koldhæve, det holder på fugten.
Når dejen har hævet et døgns tid, minimum 12 timer, så skal den gerne være hævet til ca. dobbelt størrelse og der skal gerne være masser af luftbobler. Det er luftboblerne der giver de flotte og lækre lufthuller i bollerne.
Et godt tip til selve bagningen er, at komme bollerne eller brødet på en varm bageplade og i en varm ovn, det gør at bollerne/brødet hæver rigtig flot op inde i ovnen.
Se mine andre opskrifter på brød/boller nedenfor:
Ølandshvedeboller med hvedekerner
Ingredienser
Fremgangsmåde
2 thoughts on “Ølandsboller med hvedekerner”