Æltefrie ølandsboller med hvedekerner

Æltefrie ølandsboller med hvedekerner

Denne opskrift på æltefrie ølandsboller med hvedekerner er en af mine favoritter. Det er så nemt at lave æltefrie boller, dejen skal blot røres sammen med en grydeske. Dejen skal hæve i køleskabet natten over, eller minimum 12 timer. Jeg lader ofte dejen hæve 20 timer eller mere, det giver kun endnu mere smag til bollerne.

Salt er vigtig

Mængden af salt er rigtig vigtig når du bager brød eller boller. For lidt salt giver en flad smag til brødet, og for meget salt kan gøre det uspiseligt. I denne opskrift bruger jeg 12 g groft salt og jeg vejer det ALTID af på en køkkenvægt. Det samme gør jeg med melet. Lad endelig være med at bruge mel og salt på slump, det gør en kæmpe forskel for smagen og krummen på bollerne.

Disse koldhævede fuldkorns ølandsboller med hvedekerner er så lækre. De er bløde med god skorpe og dejlig luftige.

Hvis du har et bagestål, så kan jeg virkelig anbefale at bruge det. Mine boller har aldrig været flottere siden jeg er begyndt at bage med det. Du kan også bruge en pizzasten, bare sørg for  at varm den godt op først.

Damp fra det kogende vand gør også en forskel for hvordan bollerne hæver op under bagningen. 

Opskriften her på ælterfrie ølandsboller med hvedekerner minder meget om denne her: Ølandsboller med hvedekerner Forskellen er dog, at den anden opskrift, bliver rørt på en røremaskine og så er der en smule øl i dejen. Det kan jeg varmt anbefale at prøve, det giver en fantastisk smag.

Se mine andre opskrifter på brød/boller nedenfor:

Æltefrie fuldkornsboller med birkes

Æltefrie og koldhævede boller med havregryn

Æltefrie ølandsboller med hvedekerner

2 maj, 2025
: 12 stk.

Af:

Ingredienser
  • 500 gram koldt vand
  • 15 g gær
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • 12 g groft salt
  • 300 g hvedemel
  • 200 g fuldkornsølandshvedemel
  • 0,5 dl knækkede hvedekerner
Fremgangsmåde
  • Step 1 Dag 1:
  • Step 2 Kom gær og vand i en skål og rør gæren ud
  • Step 3 Når gæren er opløst tilsættes halvdelen af melet
  • Step 4 Tilsæt honning, olie, salt, kernerne og resten af melet
  • Step 5 Rør det sammen til en ensartet dej (2 minutter)
  • Step 6 Lad dejen blive i skålen
  • Step 7 Kom husholdningsfilm henover og stil dejen på køl til næste dag. Gerne mellem 12-24+ timer
  • Step 8 Dag 2:
  • Step 9 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en halv time i skålen ved stuetemperatur
  • Step 10 Hæld dejen ud på køkkenbordet (evt. brug en silikone måtte)
  • Step 11 Tænd ovnen på 250 grader varmluft (lad bagepladen blive i ovnen)*
  • Step 12 Hvis du har et bagestål, så sæt det i ovnen, så det bliver varmt
  • Step 13 Lad dejen ligge en halv times tid på køkkenbordet
  • Step 14 Brug en dejskraber (kom lidt olie på) og fold dejen ind over sig selv
  • Step 15 Gør dette nogle gange
  • Step 16 Tag bagepladen ud af ovnen
  • Step 17 Brug dejskraberen til at skære stykker af dejen og kom lidt olie i den anden hånd
  • Step 18 Form til boller og kom dem på den varme bageplade med bagepapir
  • Step 19 (eller læg bollerne på et stykke bagepapir hvis du bruger bagestål)
  • Step 20 Drys med mel eller kerner
  • Step 21 Kog ca. 1 L. vand i en elkedel og hæld det i en bradepande nederst i ovnen, samtidig med at bollerne sættes ind
  • Step 22 <span style="font-family: helvetica, arial, sans-serif
  • Step 23 ">Bag bollerne midt i ovnen i ca. 18 min. på 250 grader varmluft
  • Step 24 Tag bollerne ud og læg dem over på en rist når de køler af.

 

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *