Ølandshvedebrød med fuldkorn og øl

Ølandshvedebrød med fuldkorn og øl

Ølandshvedebrød med fuldkorn og øl er et virkeligt skønt brød med masser af smag. Øllen giver utrolig meget smag til brødet – og det er et virkeligt godt alternativ til, hvis man ikke lige har en surdej stående. 🙂

En anden skøn opskrift på dej med øl i er disse Ølandsboller med hvedekerner

Lidt om koldhævning

Jeg er helt klart stor fan af at bage koldhævet brød og boller.

Når dej koldhæver, bruger du koldt vand fra vandhanen til at opløse gæren i. Herefter stiller du dejen til hævning i køleskabet, gerne 12-24 timer.  

En stor fordel ved at have en koldhævet dej er, at du kan ”plukke” af den i et par dage. Hvis du, for eksempel, gerne vil have helt frisk rød hver dag eller helt friske boller, kan du blot lave et par boller eller ét brød og lade resten af dejen hæve videre til dagen efter. Og så gentage.

Endnu en fordel ved koldhævning er også at du skal bruge mindre gær, end ved hævning ved stuetemperatur. Derudover giver koldhævning også mere smag til brødet.

Selve bagningen

Det kan godt være svært at vide hvornår brødet er færdigbagt blot ved at kigge på det inde i ovnen.

Jeg kan varmt anbefale at bruge et indstikstermometer (de koster ingenting i en isenkræmmer). Temperaturen på et færdigbagt brød skal være 99-100 grader i midten. Jeg har taget temperatur på brød i mange år og efterhånden har jeg en føling med det. Men kommer jeg i tvivl, tager jeg mit termometer i brug. Det lyder måske fjollet, men det er også bare super ærgerligt, at stå med et brød som er klæ…

Dette ølandshvedebrød med fuldkorn og øl bruger jeg både som madbrød og som helt almindeligt morgenbrød. Det holder sig rigtig fint i ca. 3 dage i en pose på køkkenbordet. Hvis jeg har et stykke som jeg ikke når at få spise, så skærer jeg det i tern og kommer dem i fryseren, så har jeg til Hjemmelavede brødcroutoner.

Ølandshvedebrød med fuldkorn og øl

9 oktober, 2020
: 2 brød
: 20 min

Af:

Ingredienser
 • 5 dl koldt vand
 • 10 g gær
 • 1 spsk. honning
 • 1 spsk. olivenolie
 • 10 g salt
 • 1 dl øl
 • 5 dl hvedemel
 • 5 dl fuldkornsølandshvedemel
Fremgangsmåde
 • Step 1 Dag 1:
 • Step 2 Kom gær og vand i skålen og start din røremaskine
 • Step 3 Når gæren er opløst tilsættes halvdelen af melet
 • Step 4 Ælt indtil alt melet er blandet godt udi vandet
 • Step 5 Tilsæt honning, olie, salt, øl og resten af melet
 • Step 6 Ælt lidt og sæt nu røremaskinen på maksimum hastighed
 • Step 7 Dejen skal æltes indtil den er glat og har samlet sig
 • Step 8 (ca. 15 min)
 • Step 9 Lad enten dejen blive i den skål eller hæld over i en mindre
 • Step 10 Kom husholdningsfilm henover og stil dejen på køl til næste dag
 • Step 11 Dag 2:
 • Step 12 Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en halv time i skålen ved stuetemperatur
 • Step 13 Hæld dejen ud på køkkenbordet (evt. brug en silikone måtte)
 • Step 14 Tænd ovnen på 250 grader varmluft (lad to bageplader blive i ovnen)
 • Step 15 Lad dejen ligge en halv times tid på køkkenbordet, gerne mere
 • Step 16 Brug en dejskraber (kom lidt olie på) og fold dejen ind over sig selv
 • Step 17 Gør dette nogle gange
 • Step 18 Tag bagepladerne ud af ovnen
 • Step 19 Brug dejskraberen til at skære to stykker af dejen og kom lidt olie i den anden hånd
 • Step 20 Form til to brød og kom dem på de varme bageplader med bagepapir
 • Step 21 Drys med mel eller kerner
 • Step 22 Bag brødene midt i ovnen
 • Step 23 Først på 250 grader i 5 minutter
 • Step 24 Skru herefter ned på 200 grader og bag i ca. 25-35 minutter
 • Step 25 Tag brødene ud af ovnen og læg dem over på en rist når de køler af.

Relaterede Indlæg

Ølandshvedebrød

Ølandshvedebrød

Når jeg bager ølandshvedebrød bruger jeg min grundopskrift på kold-hævet dej. Klik derfor på Grunddej når du skal lave selve dejen og følg derefter min fremgangsmåde for selve bagning af brødet som du finder her nedenfor. Jeg bruger altid denne grundopskrift når jeg bager brød […]

Grahamsboller

Grahamsboller

Disse koldt-hævede grahamsboller er utrolig nemme at lave og så er de rigtig gode at fryse ned 🙂 Jeg er stor fan af at lave brød og boller som jeg kan fryse ned i mindre portioner. Det er så rart vi lige kan tage et […]Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *